tiistai 18. lokakuuta 2011

Satukirja päivässä pitää mielen vetreänä, sanoisin

Haa, pääsinpäs taas aiheeseen!!! Kansallinen sadun päivä, vassåkuu! Oli kaksi vaihtoehtoa: kertoako KAIKKI mitä ajattelen saduista vai se toinen, siis läpäisyperiaatteella (kamala termi!) vihjaisen muutamasta hyvästä sadusta. Huokaiskaa ihan rauhassa - valitsin jälkimmäisen :D Ja ajattelin vihjaista erityisesti muutamasta käsityöihmisen silmään osuneesta kuvittajasta, sillä yksi kuva kertoo jne! Hyvässä satukirjassahan (ammatti-ihmisen bassolla...) kuva ja teksti ovat sopusoinnussa! Teksti ei saa selittää kuvaa liikaa, myös mielikuvitukselle pitää jättää sijaa! Mainiona esimerkkinä ihailemani Mauri Kunnas, jonka kirjat jätän nyt pois kavalkaadistani.

Tuli silti pieni ongelma....


otanko tuon.... vai tuon....joku rohmu on täyttänyt mun hyllyni....
Päädyin klassikoihin: kuvittajat Maija Karma ja Kristiina Louhi. Heitä ei voi ohittaa! Taiteellisia herkkuja kummankin työt! Satuna "Piilomaan pikku aasi" on ehdotonta kärkeä listallani, lapset eivät ikinä kyllästy kuuntelemaan sitä! "......ja mitä sitten tapahtui, siitä kuulette ensi kerralla!" Kristiina Louhi kirjoittaa osan kirjoistaan itse tai kuvittaa jonkun toisen lahjakkaan kirjoittajan teoksia. Taattua tavaraa!


Pikku Kakkosen tunnarit sun muut kuvittanut Camilla Mickwitz menehtyi valitettavan nuorena, mutta onneksi kuvat elävät! Mainioita värikylläisiä naivistikuvia!


Ulkomaisista joukkoon kelpuutin Janusz Grabianskin, jonka taidekuvat koristavat mm. Kauneimmat eläinsadut-kirjaa.


Kotimaisista nykykuvittajista huipulle nousevat Virpi Talvitie......ja Petra Heikkilä, jonka töitä on useana kesänä nähty myös Iittalan Naivistinäyttelyssä! Mikä huumori!!!
Suosittelen :DKirpputorilta vuosia sitten muutamalla eurolla hankkimani Intiaanisatuja-kirjan ostin eritoten kuvituksen takia! Taiteilija on Miloslav Troup, todennäköisesti tsekkiläinen, painovuosi 1967! Nämä kuvat voisi suoraan siirtää kankaanpainantaan, kirjontaan.....Aikas kivoja, eikö vaan?!Ja sitten lopuksi tietenkin itse Myyrä! Ottamatta mitenkään kantaa sarjan (muka)poliittiseen sanomaan, pidän tästä veikosta ja sen seikkailuista! Riemastuin suuresti bongattuani eilen kirppikseltä tuon kankaanpalan, jossa myyrä autoaan hoitelee :D Ja kuten kuvasta näkyy Myyrä-kirjakin on jo ihan rikkirakastettu versio lasten jäljiltä!

Päätän katsaukseni tällä erää tähän pitääkseni edes muutaman lukijan jatkossakin :D sillä kun jostakin innostun, niin...!! Monta, monta suosikkikuvittajaani jäi vielä rannalle, mutta eipä makeaa mahan täydeltä!

4 kommenttia:

 1. Kovin tuttuja kirjoja! Kuten vaikka Myyrä.. Hyvää viikonjatkoa!

  VastaaPoista
 2. Piilomaan Pikku Aasi on ollut meillä tosi suosittu kirja, tuli joskus sarjana telkkaristakin.

  VastaaPoista
 3. Meillä myös myyrä suosikkina DVD:t ja kirjat <3

  VastaaPoista
 4. Piilomaan Pikkuaasi on myös minun lemppari!

  VastaaPoista