torstai 8. elokuuta 2013

Lankoja mikrovärjäyksessä

Kylläpäs tämä kesä on innostanut minua erilaisiin värjäyskokeiluihin! Ensin batikkeja ja nyt mikrossa värjättyjä lankoja!

Siinä ne huojuvat, ihan itse mikrossa värjätyt nallet ja veikat, haah! Lapsuudenystävä pirautti ja tarjosi valmiiksi sekoittamiaan reaktiivivärejä "tuhottaviksi". Olin juuri äidin seurana sairaalassa, mutta paluumatkalla poikkesin hakemaan värikannut. Värjäys olisi kuulemma "helppoa kuin heinänteko", paitsi etten milloinkaan ole tehnyt heinää allergiani takia.....hah! Värisekoitukset piti käyttää muutaman päivän sisällä niissä olevan etikan takia. Kaveri ei itse ehtinyt enempää, joten minun oli "pakko" suostua!!! Onneksi äiti pääsi sairaalasta ja saatoin hänen seuralaisenaan hoidella tämänkin kokeilun!

Vyyhditin muutaman Nallen ja 7-veljeksen, valkoisia ja luonnonvalkoisia. Liotin vyyhtiä n. vartin kuumassa (ei kiehuvassa) vedessä. puristin enimmät vedet pois ja nostin pöydälle maalattavaksi. Tiputtelin värilientä tai toisinaan kastoin osan vyyhtiä suoraan liemeen.


Paketoin vyyhdin tuorekelmuun tiiviisti - kelmu oli itse asiassa koko värjäyksen ajan vyyhdin alla -  ja laitoin mikronkestävään muoviastiaan. Sitten mikroon "täysille" 2x4 minuutiksi. Lisäohjeet löysin Ihana-lehden nettisivuilta. Kaverini oli opetellut youtubesta, mutta minä en jaksanut kankealla enklannilla sitä yrittää...

Mikrosta selvittyään vyyhdit huuhdeltiin asteittain viilenevässä vedessä kunnes väriä ei enää irronnut. Loppuveteen sujautin tipan fairya, se kun oli käden ulottuvilla. Kaveri oli käyttänyt mäntysuopaa.

Sitten hipelöin ja ihailin näitä ihanuuksia koko kuivumisen ajan!

Vyyhdiltä ne oli pakko saada ÄKKIÄ kerälle ja sitten puikoille tai koukulle!!!

Mitä????? Ihan MUN omia pätkävärjättyjä novitauutuuksia valmiina käyttöön, JEEE!!!

Äiti sai nallet puikoille, minä virkkasin yhdestä veljeksestä uuden kässäpussukan!

Vuoritin ja vetoketjutin! Näin saan ihailla lankaa enemmän kuin jos olisin tehnyt siitä sukat! Hyvin itsekäs suunnitelma!

Tämän ekan värjäyserän langat onnistuivat sataprosenttisesti ystäväni LOISTAVAN värisilmän ja värien sekoitustaidon takia - langathan ovat kuin suoraan kasvivärjäyspadoista tulleita!!! Mutta kuulemma ihan tavallisia semitonen reaktiivivärejä ovat!!! Kun sinisukka sitten itse alkoi sekoitella värejä, niin siitä oli kasvivärjäyksen sävyt kaukana, oih niin HIRRRMUISEN kaukana...hohhoijaa, värioppia sit vaan opiskelemaan lissää.....

Mutta pahasti jäin koukkuun, aijai aika pahasti... IHANAA PUUHAA!!!
5 kommenttia:

 1. Ihania värejä ja liukuvärisinä mielenkiintoisia.

  VastaaPoista
 2. Oi mitä väri-iloa! Tuota pitäisi kyllä itsekin päästä kokeilemaan. Ja olitpa nopea, kun jo pussukkakin valmiina, vau :)

  VastaaPoista
 3. Eikö vain viekkin mukanaan nämä värjäykset, tervetuloa vaan mei "höpsähtäneiden" porukkan:))) Upeita vyyhtejä, ja toi tekemäsi pussukka on komea.
  Mukavia hetkiä värien parissa.

  VastaaPoista
 4. Hienoa eikä tosiaankaan vaikeaa. Kyllä oma lanka on mieluisempi kuin kaupan lanka.

  VastaaPoista
 5. oi, oi, oi miten mukavalta tuon touhun sait kuulostamaan! Ja mikä lopputulos!

  VastaaPoista