maanantai 7. helmikuuta 2011

Operaatio pelakuu

Olen takonut muistiini yhtälön "Runebergin päivä" ja pelakuut! Tarkemmin sanottuna ajankohdan, jolloin talvehtimassa olevat pelakuut, mustanmerenruusut ja kukonheltat on tuotava ihmisten ilmoille ja saatettava hoidon alaisiksi :D


Saanen esitellä äitini kukkaikkunaa viime keväältä! Vanhemmillani on kasvihuoneolosuhteisiin yltävä olohuoneen ikkuna, jolla kukitamme alkuun lukuisia kesäkukkia vuosittain, kiitos äidin ahkeruuden ja kärsivällisyyden! Useimmat näistä pelakuista ovat vuosia vanhoja. Niiden talvilepo onnistuu entisessä huoneessani, jonka lämpötila pidetään viileänä, mutta jossa riittää kuitenkin tarpeeksi valoa koko talven.


Operaatio pelakuu vie aikaa yleensä muutaman tunnin. Kannamme keittiön pöydälle ruukut. Minä toimin vastaavana kirurgina, leikkaan kuivat oksat pois, otan pistokkaita ja siistin muutenkin ränsistyneitä kasveja. Edessä keskellä nököttää kukonheltta, kasvi, jonka vain äitini osaa saattaa uuteen alkuun (minä en!).


Kasvin annetaan syksyllä kuivua ruukkuunsa "niille sijoilleen", viedään pelakuiden seuraan, ei kastella. Helmikuussa murrennetaan vanha, kuivunut kukinto vanhaan multaan ja sijoitetaan mahdollisimman paahteiselle paikalle ja aloitetaan kastelu.


Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa nousee tähän murennokseen muutamia KYMMENIÄ pikkutaimia, jotka siitä siirretään yksittäin (!!), korkeintaan kaksittain, omiin ruukkuihinsa. Ja kesän kuluessa kasvaa hauska kukonhelttaa muistuttava kukkanen herättämään useimpien näkijöidensä mielenkiinnon! Istutustapoja voi tietysti olla muitakin, meillä tämä tapa on toiminut jo vuosia.



Entäs ne mustanmerenruusut?? Lähes 20v. sitten sain työkaveriltani muutaman mustiksen kävyn, opettelin kasvattamaan niitä ja tässä kädessäni ovat samojen käpyjen jälkeläisiä jälleen aloittamassa uutta sukupolvea! Kukka talvehditetaan kuten kukonheltta, kuivua saa vanhaan multaan. Sinne ruukun sisuksiin syntyy sitten uudet kävyt, jotka on hellävaroin irroteltava kuivan mullan seasta.

Tässä saalis yhdestä ruukusta. Ehkä n. 30 kpl. Sivuhuomautuksena mainittakoon että kaupassa vuosi sitten 6 kävyn pakkaus maksoi yli euron... Kävyt asetellaan tuoreeseen multaan (n. 15-20 kpl yhteen purkkiin) siten, että multaa laitetaan vain kolmasosa ruukusta.  Kun taimet ovat muutaman sentin pituisia, lisätään multaa niin paljon, että vain ylimmät lehdet näkyvät. Näin saadaan tukevia taimia! Minulla oli viimevuotisia kasveja 5 ruukussa, joten käpysaaliskin oli muhkea!!



Kukkaikkuna näyttää nyt vähän ankealta, mutta kärsivällisyys varmasti palkitaan ajan kuluessa :D Uutta kesää odottamassa 9 pelakuuta ja 6 kukonhelttaa!


Ja täällä tulossa pistokkaista uusia yksilöitä muutama lisää!


Tämä valio onkin sinnikästä sorttia! Pärjäsi pimeimmän talven yli ilman vettä ja lämpöä! En raaskinut leikata nuppua pois, vaikka se imeekin voimia emokukalta...

3 kommenttia:

  1. Vautsi! Kiitos! Hieno ja perusteellinen opastus pelargonian lisäämiseen.

    VastaaPoista
  2. SUN PITÄIS KIRJOITTAA KIRJA!
    Vaikka sen karhun seikkailuista tai jotain !!!!!!
    sanoopi se meloni

    VastaaPoista
  3. Auli: Kiitos, mutta tuskinpa kovinkaan asiantuntevaa opastusta "ammattilaisten" mielestä, ihan vaan kantapään kautta saatua tietoa!!

    Meloni: KIITOS!! Mitähän ihmettä osaan vastatakaan noin mairittelevaan ehdotukseen...:D mutta täytynee laittaa korvan taakse :D:D Eihän sitä koskaan tiedä mitä eteen tulee!!

    VastaaPoista