torstai 26. toukokuuta 2011

The Sauna

Onko suomen kielessä jokin sana, jolla korvata tuo enklannin "the"??? Siis sellainen, joka kuvastaa jotakin aivan erityistä... mielestäni pelkät isot kirjaimet eivät olisi riittäneet tässä tapauksessa :DSe on tässä!! Meidän suvun ehdoton "the sauna"!! Kuusikymppisiään viettänyt kesäiltojen kohokohta, joka seistä nököttää pienehkön jokipahasen rannalla niin, että ellei rantaa olisi täytetty aikoja sitten. sauna seisoisi osittain vedessä! Jos tämä aarre jostakin karmeasta syystä tuhoutuisi (hui!!) ei samalle paikalle saisi enää rakentaa uutta. Nää nykymääräykset...Vesirajaan on vajaat 3 metriä, kun pitäisi uusissa olla kai yli 10! Lisäksi ollaan liian lähellä valtatietä, jonka silta näkyy varjona vasemmassa reunassa. Sauna on lähes sillan alla ja sikäli hyvässä kulmassa, ettei autoista näe laiturillemme! Naku-uinti onnistuu siis!!Saunan on alkujaan rakentanut äidin vanhin veli ja siitä sitä ovat suvun miehet paikkailleet määräajoin. Nykyisin saunan omistavat äitini, tätini ja nuorin enoni. Ahkerimmat saunojat ovat äitini perheestä, enollani on oma sauna, joten hän ei tällä saunalla vieraile enää.Hurmaavan käkkyräinen kahva vie itse "pyhättöön"!Muistan ajan. jolloin sauna oli tumma kuin yö ja kiuas pulleamahainen sihisijä!! Nykyään lämmittäminen sujuu nopeasti, mutta pesuvettä pitää säiliön lisäksi lämmittää ämpäreissä kiukaalla! Suihkua tai muitakaan "turhakkeita" ei tietenkään ole - eikä niitä kukaan kaipaakaan!
Täällä kaikki käy niin ihanan verkkaisesti, kiirettä ei ole ja alkuvalmistelut virittävät harmoniaan......jonka kruunaavat tietenkin eväät! Saunan lisäksi rakennukseen kuuluu pieni pukuhuone, jossa on tämä kuvan takka.  Ja tietenkin mitä auvoisin ulkoveranta, jossa lehtien suojassa voi rauhassa katsella joella lipuvia veneitä kenenkään huomaamatta!Talvella virkkasin selänpesimen ihan rantasaunaamme varten!Tietysti myös laudeliinat pitää olla omat!! Vanhasta isosta ½-pellavaliinasta leikkelin ja päärmäsin. Lopuksi kirjoin kullekin varsipistoin ja "omalla" värillä alusen.


Kiva, kun poikkesitte kurkistamassa aarteeseemme :D:D

4 kommenttia:

  1. Tuli melkein saunan tuoksu nokkaan kun katselin kuviasi. Minusta tuollaiset saunat ovat niitä parhaita, joilla on menneisyys joka selättää nykyajan mukavuudet. Meidän isä oli sellainen, että sanoi aina, ettei saunaa saa jynssätä liikaa, sen kuuluu olla nokinen. Meillä oli kotona sellainen valtava kertalämmitteinen kiuas mikä nokesikin tietenkin. Mutta ne löylyt! Aah...

    VastaaPoista
  2. Kiitos saunan esittelystä! Itselläni mukavimmat saunamuistot liittyvät lapsuuden tynnyri- ja savusaunoihin :)

    VastaaPoista