sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Siellä missä tunturit ne kohoaa...

Hyvää Saamelaisten kansallispäivää kaikille! Olen ihan yhtä saamelaisjuurinen kuin valtaosa suomalaisista, siis tiettävästi en pisaraakaan, juuren muruakaan! Vuosikausia sitten lasten kanssa työskennellessäni heräsin huomaamaan seikan, että lapset tietävät intiaaneista enemmän kuin oman maan alkuperäiskansasta! Minulla ei ole mitään intiaaneja vastaan, päinvastoin, upea kulttuuri, mutta perusajatus olikin se kotimaisuus! Lapissa matkaillaan paljon, mutta muuten alueen kulttuuri ja historia jäävät vieraaksi.  Ryhdyin hissukseen keräilemään matskua saamelaisista ja tarjoilin sitä pieninä annoksina työssäni! Lapin puvut olivat sopivan värikkäitä mm. värioppiin ja poroista voi puhua muulloinkin kuin jouluna!


Lempimusiikkiani on jo pitkään ollut Angelin tyttöjen tuotanto. Hassu sattuma tapahtui vuosi, pari sitten Tampereen käsityömessuilla, kun pysähdyin ihailemaan pieniä soittimia erääseen kojuun. Myyjän kanssa juteltuani kuulin hänen olevan Angelin tyttöjen ÄITI!! Sitten en enää voinut olla ostamatta tätä pientä "helistintä"!!


Inarinsaamenkielen sanakirjan hankin vuosia sitten Inarin saamelaismuseo Siidasta. Lapsia kiinnostavat kovasti saamenkieliset nimet tutuille asioille.


Mielenkiintoista selattavaa aikuisellekin, ilman oppimispakkoa!!


Lopuksi vielä kaverukset, jotka ovat joikanneet sisällä tuntikausia...oli pakko työntää parivaljakko ulos helmikuiseen aurinkoon telmimään :D

Ai niin, onhan tänään Kynttilänpäiväkin!! Kustaa Vilkunan "Vuotuisessa ajantiedossa" perinteestä lisää!

3 kommenttia:

 1. Kiito.,todella oikia ja jokseenkin "amerikkalaistumisen" myötä unohettu,alkuperäiskansa.
  NIIN KIITOS siitä kun nostit asian pöyälle.
  Ja LAPPIHAN ALKAA jostain ROVANIEMEN tietämissä...
  ...oikein teit mikä onkaan "kaveruksien" joikhata
  talvisessa säässä,nelijän tuulenlakit päässä :)

  kirjootteli:Risuporo

  VastaaPoista
 2. Hei! Poikkesin vuorostani tänne kun olit poikennut blogissani. Hassua kun just astuin telkkarin äärestä tänne koneelle ja Arto Nybergissä oli puhetta saamelaisista ja just pistin tallennettavaksi illan ykköseltä tulevan saamelaisten suomalaistamista kertovan ohjelman.
  Ja täällä jatkui sama teema! Hienoa! Poikkean toistekin, kiva blogi!

  VastaaPoista
 3. Tuntui mukavalta ettei mielipiteeni ainakaan teitä säikäyttänyt :D Nyt onkin ollut saamelaisuudesta vähän joka mediassa!

  Tervetuloa, Auli, uudelleen!

  VastaaPoista