keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Minäkin olen mukana, tule sinäkin!

TAITO-ARVONTA





Nyt ei luvata tilpehöörejä, eikä Ruattin risteilyitä vaan aitoa asiaa.

Taito-lehti järjestää bloggaajille ja facebookkaajille arvonnan, josta voi voittaa vain järkeviä asioita:
- lahjakortit Ilun Handuun (100 euroa) http://www.handu.fi/shop/
- Titityyhyn (50 euroa) http://www.titityy.fi/
- Villavyyhtiin (50 euroa) http://villavyyhti.fi/
- sekä kaksi Taito-lehden vuosikertaa.

NÄIN OSALLISTUT ARVONTAAN:
jaa tämän tapahtumailmoitus blogissasi tai Facebook-sivuillasi ja ilmoita siitä sitten sähköpostilla osoitteeseen: toimitus(at)taito.fi. Yhdestä julkaisusta saat yhden arpalipun ja jos joku mainitsee tilauksen tehdessään lukeneensa tästä kampanjasta blogistasi, saat peräti 10 arpalipuketta! Arvonta on voimassa 2.3.2012 asti.

Samaan syssyyn huipputarjous Sinulle:
tutustumisjakso (6kk/3kpl) supersome-hintaan 20 euroa! (Norm. 27 €)
http://www.taito.fi/some

Suomalaisen käsityötaidon puolestapuhuja, 105-vuotias klassikko elää tätä päivää jalat tukevasti juurissa ja tukka tuulessa tuivertaen. Kuusi kertaa vuodessa asiaa käsityön ilmiöistä, tekijöistä ja tekniikoista. Tule mukaan

Ylimääräistä!

Koko päivä on ylimääräistä, luin juuri netistä! On tää hassu juttu koko karkauspäivä! Piti ihan päivän harvinaisuuden vuoksi laatia jonkinlainen postaus :-)

Aluksi voisi suomalaiseen small talk-tyyliin kommentoida säätä:


eilinen vastaan tämänpäiväinen...


tykkään niin kovin molemmista keleistä!! Olen taatusti syntynyt eilisen kaltaisena pyrypäivänä... tuiskukeli aiheuttaa minulle korkeintaan selkävaivoja lumitöiden takia, tämä päivä auringonpaisteineen valitettavasti päänsärkyä, kuulun lievästä migreenistä kärsiviin... Mutta aurinkolasit kehiin vaan!!

Vapaa-ajalla olen hissukseen kuulostellut paheneeko kurkkukarheus tällä kertaa...


Olen kuunnellut koomista Isä Camilloa ja paneutunut keltaisiin ajanvietteisiin...



...ja vähän muihinkin väreihin: ystävä toi punaisia tulppaaneja ja kirjastosta hoksasin Laura Honkasalon opuksen Kotikutoista - itsetekemisen ihanuudesta. Mukavaa kulttuurihistoriaa!

Eikös näillä aina yhden YLIMÄÄRÄISEN päivän selätä :D:D

maanantai 27. helmikuuta 2012

Pitkää matematiikkaako???

Ystävätär lähestyi ongelman kanssa pari viikkoa sitten. Maaseudun Tulevaisuuden Kantri-liitteessä oli ollut houkutteleva huiviohje, joka näytti helpolta aloittelijallekin. Ystävätär oli sitten huudellut jo työpaikallakin apua, kun kummalliseksi osoittautunut ohje ei ollutkaan avautunut halutusti. Oli kuulemma useampi rouva ostanut pyöröpuikkoja ja 7-veikkaa ja koettanut "onneaan". Lopulta sain puhelun, jossa varovaisesti kyseltiin apua. Tottakai autan, jos osaisin. Kuullosti jo puhelimessa niin mielenkiintoiselta!

Möbius-huivi oli tuttu Ullaneuleen sivuilta, mutta tämäpä olikin erilainen - tai eri lailla tehty - Möbius, kuten sittemmin ilmeni!


Ohjeessa neuvottiin oikein kuvien kera neulomaan huivi niin, että siitä syntyy pyöröpuikoilla automaattisesti möbiuksen nauha eli kiertyvä linja. Ullaneuleen ohjeessa neulotaan suorakaide, joka sitten ommellaan yhteen puoliksi kierrettynä. Noo, tämäpä ei ollutkaan ihan "naps" tuosta vaan ohje! Vaikein kohta oli kokeilijoille ollut luomiskerros: ensin luodaan 150 s tavallisesti pyöröille ja sitten siihen perään poimitaan näiden luotujen s:iden alareunasta toiset 150. Jep! Siinä sitten oltiinkin aikasmoisen tiukan poimintakerroksen edessä! Piti vaan luottaa kokemukseen (??) että ei tässä turhaan pistetä kaveria poimimaan 150 silmukkaa..... Tuhersimme työn kanssa liki 2t - siis pelkän luomiskerroksen!! Sitten kaveri lähti kotiin neulomaan 300 s:lla 1o1n-neuletta, jonka eka kerros vei taatusti mukavasti aikaa sekin :-)..... Olisi ehkä kannattanut kokeilla ensin muutamalla s:lla onnistuuko huivi kiertymään ohjeen mukaan, mutta se oli myöhäistä nyt! Kun kaverilta ei kuulunut hätäkutsua, aloin luottaa onnistumiseen! Huivi ei ollut vielä valmis, kun näin sen ja opetin päättelemistä, mutta kiertyvä se näytti olevan :D Odotan kiinnostuneena huivin valmistumista! Eikä ystävätär ollut suinkaan lamaantunut, vaan halusi apua toiseenkin samanlaiseen, JOS tämä eka onnistuisi!!!

Ohjeesta sen verran, että aloittelijoille se oli ehdottomasti liian sekava! Kuvat helpottivat, mutta samalla jotakin oli liikaakin sotkemassa perusohjetta. Sanoisin noin koulutehtäviin verrattuna abitehtäväksi, joka onkin annettu yläasteikäiselle :D Haastetta kokeneelle, mutta lamaannuttava aloittelijalle!

torstai 23. helmikuuta 2012

Leikkiä ja muuta tekemistä


Tein tänään tärkeitä hommia, kuten näette :D Kun kuuluu tähän "homo ludens"-heimoon, niin leikki on  mielessä kesken lumihommienkin!! Voisinkin järjestää melkein kilpailun "arvaa mitä/ketä veistos esittää"!!! Palkinnoksi saa vain hyvän mielen, valitettavasti :-)

No joo, tein kyllä muutakin tärkeää:


lähtötilanne...


sitten varsinaista KÄSItyötä...


ja lopputulos!!! VALO PALAA TAAS!!!!
Olen yrittänyt vaihtaa auton lamput itse tähän asti, vaikka se on vihon viimeistä näpertämistä. Olen ainoa lähipiiristä, jonka sormet mahtuvat työskentelemään ahtaissa moottoritiloissa ja ainoa, jonka KÄRSIVÄLLISYYS riittää moiseen puuhaan :D tosin kukaan ei saanut olla kuuloetäisyydellä...! Muutaman lapsilta kielletyn sanan jälkeen ja  kämmen verinaarmuilla saatoin puhaltaa helpotuksesta, jeee!! Jälleen kerran onnistui! Paljonkohan siinä säästin... aikaa ainakin tuhlaantui.

Eilen vesijumppareissulla poikkesin naapurikunnan kirjastossa ja löysin


JOULUPALLOT-kirjan :D:D hehheh, joku jo blogissaan hehkutti miesten pääsiäsisaiheista kirjaa ja minä vasta sain käsiini "menneen talven lumia"! Nooo, olenkin hämäläinen :D Halusin tutustua kirjaan ennen kuin mahdollisesti ostan sen ensi jouluksi... Tuo 101 ideaa-lehti vilkutteli puolestaan ruokakaupan lehtihyllyllä ja ajattelin palkita sillä itseäni ahkeruudesta vesijumpassa :D (parempi kuin jokin suuhunpantava!!) Mukavaa ajanvietettä tämä lehti, muttei mitään huikaisevia elämyksiä kuitenkaan tarjonnut.

Loppuun vielä pikaisesti napattu kuva, jolla ajattelin suunnata katseet naapurimaan "lilla prinsessaan":


yhtä hyvin kuva sopisi Ranuan jääkarhuihinkin :D Onnea molemmille emoille ja pikkuisille perillisille :D:D

maanantai 20. helmikuuta 2012

Tohvelisankaritar


Kaikkeen sitä ryhtyykin........:D eivätkä nämä ole edes hyvät jalkaan!! Mutta kokeiltava oli, kun tuli mieleen!


Oli siis tällaiset toffelit varastossa; kirppikseltä parilla eurolla; vähän likaisetkin (painuneet)...


Painoin piikillä reunaan reiät, joihin sitten -yllätys,yllätys- "pykäpisto-sinisukka" ompeli tietenkin pykäpistoja :D


Sittenpä ei muuta kuin koukulla silmukkaa ympäri tohvelia! Paria lankaa kerrallaan, vähän pörröistä, vähän villaista, vartta sen verran, että helposti jalkaan saa - tuli sellaiset lämpötoffelit, joilla ei kyllä hangessa kahlata, eikä portaita kuljeta, mutta joissa ei jalat palele kipaisuilla liiteriin tai rantasaunalle :D Harkitsin kumipohjien laittattamista suutarilla, mutta....30 euroa parin euron vanhoihin toffeleihin.... ei ehkä sittenkään!

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Ruskaa lumisateessa

Päätin hiljaa mielessäni asettaa itseni (ainakin osittaiseen!!) lankojen ostokieltoon näin vuoden alussa. Saapas nähdä päätöksen pitävyyttä... ja olen kyllä sitä jo rikkonutkin :D ostaessani Novitan uutuuksia... Mutta siis OSITTAIN!! Siispä pengoin kätköistäni Toikan Ruska-lankaa, jota olen säilönyt antaumuksella muutaman vuoden. Mitähän niistä odotin tulevan? No, tumput tulivat:


Ruska on "erittäin paksua, liukuvärjättyä 100% villaa", kuten ohjevihkonen mainitsee. Kudoin puikoilla 8 ja toteutus oli tietenkin nopeaa, kun tein ihan perustumput. Värit puhukoot puolestaan. Huovuttaakin ne olisi voinut, mutta nyt kudoin ihan tavalliset.




Näillä tarkenee tällaisessa pyryssäkin, kuin tänään Pirkanmaalla ja suuressa osassa maata!



Aika äkkiä peittyivät lumeen, kun hetkeksi kinokseen heitin :-)

Sain jo päiviä sitten tunnustuksen Aulilta, jonka blogi Virveriikka on pitkään ollut yksi suosikeistani. Poiketkaapa ihmeessä, jos ette ole vielä käyneet! Samaten Aulin oppilaiden töitä esittelevä blogi Kaarisillan käsityö on kiinnostava katsaus tämänhetkiseen koulukäsityömaailmaan! Tunnustuksessa pyydettiin jakamaan se edelleen muutamalle blogille - tulen tekemään sen myöhemmin, kunhan kerkeän paneutumaan ajatuksella asiaan :D Kiitokset vaan Aulille vielä kerran tästä iloisesta "lahjasta"!!

keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Jaksoin

Jaksoin eilen ajaa naapurikaupunkiin saamaan hieman visuaalisia ärsykkeitä:


kässäkurssilla värejä, värejä, värejä...


Matkallakin värejä, tosin hieman maanläheisempiä...mutta rakastamani lumisade :)

Tänään jaksoin


kutoa loppuun kolmannen Fifi-huivin  ja pingottaa sen! (mikä väriyhdistelmä kuvassa...!) Tekeillä yli vuoden (näitä riittää...;D ), lankana ikivanha Novitan Maya, pehmeää villaa, olisko peräti cashmerea...

Ai niin, jaksoin ottaa kunnon nokosetkin tänään...:D:D

Jaksakaahan tekin :D

tiistai 14. helmikuuta 2012

Ystävänpäivää!


Iloista päivää teille kaikille!! - sorry että vanhojen kuvien kertauksella mennään... syynä vaan tää viime päivien tajuton väsymys, jota jo flunssaksi manasin. Taisin kuitenkin selättää sen!!!!!!!!!!!! Nukkumalla 12 t. putkeen ja ottamalla todella rennosti! Palataan uudemmilla kuvilla kunhan keretään :D Kiertäkää te flunssapöpöt kaukaa!!

sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Joko tai

Täällä jännitetään taas... viime pyhänä pressaa, tänä pyhänä flunssaa :P siis tuleeko se vai ei... Oireita on ollut jo muutaman päivän, ainakin siitä asti kun ystävätär oli iltaa istumassa ja auttamassa tietokoneongelman kanssa - hän oli seuraavana päivänä kuumeessa ja yskii kuulemma keuhkonsa ulkoistukseen...hui!! Ehkäpä vaan myötätunnosta olo tuntuu kurjalta...


Olen panostanut hyvinvointiini: suklaa-cappuccinokaffeeta, pakastimesta mustikoita ja vattuja, kirjaston poistomyynnistä tiedettä(eurolla iso kasa!), kaapin kätköistä kerä Toikan Ruska-lankaa...


...ja kuunneltavaa, jotta pysyisi hiljaa paikallaan...

En haluaisi sairastua just nyt, kun tiistaina olis kässäkurssi, keskiviikkona vesijumppa, torstaina abien ajelulla rakas veljentyttö (kummipojan pikkusiskoista vanhempi)... katotaan nyt sitten, kuinka tädin käy...

ps. Vuokko säikäytti pahanpäiväisesti torstaiaamuna saapumalla ekaan ruokailuunsa vasta puoliltapäivin, kun normaalisti syö jo ennen 8:aa!!! Yö oli ollut ennätyskylmä...olin jo varma...kunnes sitkeä sissi sieltä viimein ilmestyi :D HUH! Oli kai nukkunut pommiin :) sattuuhan sitä!!

perjantai 10. helmikuuta 2012

Iloisen illan iloinen mekkoo!

Kiitokset kaikille eilisen "höpsähtäneen" postauksen kommentoijille :D Mielestäni tuo mekko vaati hieman hullunkurisen "entreen"!! Nyt tarkempaa selvitystä!


Lankana on ohut Pirkka, Pirkanmaan kotityön villalanka. Siinä värikartta on niin herkullinen, että kaikki värit sopivat toisiinsa sen enempiä suunnittelematta! Lähdin kutomaan mekkoa suunnitelmissa iiiiiso liivihame talvipakkasille. Takaraivossa häilyi , kuten arvaattekin, se tunnetumpi "mekko" eli Marimekko! Kudoin raidoitusta sillä ajatuksella, ettei samat langat ole kahta kertaa pareina, eivätkä vierekkäisissä osioissa. Langat olivat- jälleen kerran- hyvin hyllyllä huilanneita, vuosikausia vintillä villiintyneitä, kauan sitten kotiin kannettuja :D


Kolmosen puikoilla sitä pistelin 1½ vuotta, ainakin! Aloitin sen kerran linjurimatkalla Espooseen taidemuseo-Emmaan!! Se kulkikin usein mukana matkaneuleena, tarpeeksi yksitoikkoisena :D Tämän vuoden puolella laitoin vauhtia, että saisin sen käyttöön näille ilmoille! Ja vaali-iltana, siis viime pyhänä, purin jännitykseni siihen ja tekaisin mekon käyttökuntoon! Pyöröpuikoilla kainaloihin, runsaat kavennukset lähes "hatusta" - olen todella tyytyväinen!!

Nyt on ihan orpo olo, kun ei ole uutta "telkkari/matkaneuletta"... mutta muhii, muhii...ehkä 1½ vuotta ja sitten esittelen taas jotakin "yksitoikkoista"!!

torstai 9. helmikuuta 2012

Vaali-iltana valmistunut


Potkukelkkaan uusi lämmitin??



Harjanvarren koristin???



Eikun jonkun vääräsäären leikkipuku???



Juu, siellä se jo meneekin kohti uusia älynväläyksiä...

Jatkuu...........

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Kun taas on aika auringon...

Pian menee aina tämä alkuvuosi ja taas on aika kantaa talvehtimassa olleet kesäkukat valoon ja lämpöön! Täällä on viime vuodelta tarkempaa juttua siitä, mitä nyt olen aloittelemassa.


Aika hoopon näköistä :D mutta tältä näytti mustanmerenruusuruukun sisuksissa, kun kaadoin talvehtineen mullan ja viime kesäiset kasvin jämät lajiteltavaksi. Kuivasta mullasta saa melko helposti hauraat kävyt irti ja aloittelemaan uutta kasvukautta. Harvinaisen isoiksi kävyt olivat kerenneet tällä kertaa...


osa oli jopa tulitikun mittaisia!! Poimin näitä 6 ruukusta yhteensä kymmeniä, jos en satoja! Markka-aikaan sanoivat näiden maksaneen 1mk/kpl... tuskinpa nyt ihan euroa kipale...!!


Tässä kukintaa viime kesältä. Minun kasvini on ns. vanhaa, hyvää, vankkaa kantaa, jollaisia ei enää ole myynnissä, ainakaan yleisesti. Kuten viimevuotisessa postauksessa kerron, niin tämä kukka on liki 20v. sitten saamani emokasvin jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa!! Ei siis ihme, että vaalin sitä/niitä kuin perintökalleutta :D Pienellä vaivalla saan upeita kukkia vuodesta toiseen, kyllähän se kannattaa!

Olen unohtanut ihan esitellä "uimahallikassini", kun sen vihdoinkin sain väsättyä!


On kokoa ja näköä :D, mutta eipähän tarvitse monia kasseja kanniskella. Mukanani on aina kaksi isoa pyyhettä (hiuksille toinen), kaikenmaailman vartalovoiteet, vesipullo, uikkarit yms. joten tänne mahtuu nyt kaikki! Kylkiin ompelin painokuvia, joista alla oleva kala on ystävättäreltä saatu uniikkiherkku(!!), höpsähtänyt sammakko on Pia Westerholmin, samoin kuin toisen puolen kuvakin:


sammakkoa täälläkin! Jotenkin vesiteemaan sopivaa väkeä...


Sisuksissa ohutta, helpostiommeltavaa kerniliinaa ettei tarvitse kaikesta roiskeesta välittää.

p.s. Ilolla kerrottakoon, että Vuokko on selvinnyt tähän asti hyvin kovista pakkasista!!!!!!!!!!!

lauantai 4. helmikuuta 2012

Tuntomerkitty

Kauppareissulle pakkasin ylleni liki kaiken villavarastostani. Joku koputti kaupassa olalleni ja huudahti: "Minähän arvasin ettei se voi olla kukaan muu!!!" Entinen työkaveri tunnisti minut takaapäin, kas kummaa...


näissä tamineissa! ;-)

Täällä maalla, pienissä ympyröissä, vuosienkin tauon jälkeen! Mutta ei se minua haittaa!! Pukeudun värikkäästi ja kestän katseet :D Kuvan villahame on muuten extraparas talvivaate!! Nallen kahta sävyä plus jotakin kolmatta,  6o,2n resoria, vuosia vanha. Joustaa ja venyy villahousujenkin päälle, helppo riisua ja pukea, tarpeeksi pitkäkin!


Huivimallin tunnistanette, vironvillainen revontulihan se. Tämäkin täyttänyt jo useamman vuoden. Passeli pakkasille! Näiden tekeleitten takia erityisesti tykkään talvikeleistä :D Kun ei haittaa, vaikka näyttääkin michelinmummolta!!

torstai 2. helmikuuta 2012

Kotoilua

Onpa tylsä muotisanallinen otsake, mutta sitähän tämä pakkasen pitäminen on näinä päivinä ollut! Sisällä oleilua, sisätöitä, "ulkoisen kauneuden" katselua ikkunasta...


lekottelua uuden torkkupeiton päällä (niin hellyttävä kissa...muistuttaa Vuokkoa :D tuo HelloKitty!!) postin tuomien inspislähteiden kanssa...


ruuanlaittoa oikein ajan kanssa: lähikalastajan tuomaa kuhaa...


ja kaalia "laatikkokaupalla", höysteenä porkkanaa, ohraryynejä ja lihaa...


välipalaksi mustikoita, joita löytyi pakastimen sulatuksen yhteydessä yllättävän paljon; pipo ja rukkaset kielivät siitä, että ulkoiltukin on...


sukkaa puikoilla, tässä äidin hyppysissä tätä ihanaa kukkakimppu-uutuuslankaa!


Villasukkaa myös jalassa...



ja uutta kokeilua työn alla....