sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Eläkkeelle


Saanko esitellä: vasta eläkkeelle siirtynyt, hyvinpalvellut Ammu Mansikki! Ansioitunut kännykkäkukkarona emäntänsä kaulassa tuulissa ja tuiskuissa, helteissä ja hallanvaaroissa; syntynyt Ottobre-lehden kaavoilla v. 2005 ja herättänyt ansaittua huomiota kaikkialla liikkuessaan! Viime aikoina muuttunut tahtomattaan hieman epäluotettavaksi, lähinnä turvan alla olleen tarrakiinnityksen heikennyttyä... selvinnyt muutamasta kammottavasta pesukonekäsittelystä, mutta alati jaksanut hymyillen vastaanottaa kaikki siihen katseensa iskeneet :D   Nyyh, nyyh... toista Ammu Mansikkia ei tule, vaikka ko. materiaalia emännän kaapeista löytyisikin! Ammu viettää nyt ansaittuja eläkepäiviä emännän työhuoneen seinällä henkisenä tukena ja ainaisena ilon tuojana!



Remmiin astuu nyt, vihdoista viimein tämä...ööööö....siis.... kaiketi itse mister Vulpes Vulpes...omintakeinen ulkomuoto sallittakoon... siis taiteilijan (???????) näkemys! Syntynyt 2 pvää sitten oltuaan 2 kk leikkauspöydällä (siis erittäin vaikea synnytys) vanhasta (kirppis)pannumyssystä ja ystävän värjäämästä kankaasta.  Kohdannut lievää hyljeksintää emännän taholta värinsä vuoksi (no kun emäntä hakee aina sitä mustaa lehmää...) mutta luottaa tulevaisuuteen, sillä tietää edustavansa emäntänsä lempivärejä! Kunhan eukko saa ensin ajatuksen mahtumaan kovalevylleen....



Sulkee kitansa samoin kuin edeltäjänsäkin ja toimii varmasti paljon luotettavammin, ainakin muutaman ekan vuoden!! Omistaa muutaman maailmalle lentäneen koiraserkun. Terveisiä vaan niille, jos sattuvat olemaan kuulolla :D

torstai 26. toukokuuta 2011

The Sauna

Onko suomen kielessä jokin sana, jolla korvata tuo enklannin "the"??? Siis sellainen, joka kuvastaa jotakin aivan erityistä... mielestäni pelkät isot kirjaimet eivät olisi riittäneet tässä tapauksessa :D



Se on tässä!! Meidän suvun ehdoton "the sauna"!! Kuusikymppisiään viettänyt kesäiltojen kohokohta, joka seistä nököttää pienehkön jokipahasen rannalla niin, että ellei rantaa olisi täytetty aikoja sitten. sauna seisoisi osittain vedessä! Jos tämä aarre jostakin karmeasta syystä tuhoutuisi (hui!!) ei samalle paikalle saisi enää rakentaa uutta. Nää nykymääräykset...



Vesirajaan on vajaat 3 metriä, kun pitäisi uusissa olla kai yli 10! Lisäksi ollaan liian lähellä valtatietä, jonka silta näkyy varjona vasemmassa reunassa. Sauna on lähes sillan alla ja sikäli hyvässä kulmassa, ettei autoista näe laiturillemme! Naku-uinti onnistuu siis!!



Saunan on alkujaan rakentanut äidin vanhin veli ja siitä sitä ovat suvun miehet paikkailleet määräajoin. Nykyisin saunan omistavat äitini, tätini ja nuorin enoni. Ahkerimmat saunojat ovat äitini perheestä, enollani on oma sauna, joten hän ei tällä saunalla vieraile enää.



Hurmaavan käkkyräinen kahva vie itse "pyhättöön"!



Muistan ajan. jolloin sauna oli tumma kuin yö ja kiuas pulleamahainen sihisijä!! Nykyään lämmittäminen sujuu nopeasti, mutta pesuvettä pitää säiliön lisäksi lämmittää ämpäreissä kiukaalla! Suihkua tai muitakaan "turhakkeita" ei tietenkään ole - eikä niitä kukaan kaipaakaan!




Täällä kaikki käy niin ihanan verkkaisesti, kiirettä ei ole ja alkuvalmistelut virittävät harmoniaan...



...jonka kruunaavat tietenkin eväät! Saunan lisäksi rakennukseen kuuluu pieni pukuhuone, jossa on tämä kuvan takka.  Ja tietenkin mitä auvoisin ulkoveranta, jossa lehtien suojassa voi rauhassa katsella joella lipuvia veneitä kenenkään huomaamatta!



Talvella virkkasin selänpesimen ihan rantasaunaamme varten!



Tietysti myös laudeliinat pitää olla omat!! Vanhasta isosta ½-pellavaliinasta leikkelin ja päärmäsin. Lopuksi kirjoin kullekin varsipistoin ja "omalla" värillä alusen.


Kiva, kun poikkesitte kurkistamassa aarteeseemme :D:D

tiistai 24. toukokuuta 2011

Työn iloa


Uskaltauduin viemään ekan pelakuun parvekkeelle antamaan siivousiloa! Saahan se nostettua sisälle, jos uhataan yöpakkasilla. Tämä "pienokainen" on yksi niistä talvehtineista yksilöistä, jotka lähtivät uuteen alkuun vanhempieni "kasvihuoneikkunalla" olohuoneessa! Ei ihme, että äiti ihan mielellään työnsi mulle yhden mukaan, nehän vievät valtavasti tilaa! Laitoin ruukun vanhaan kattilaan, joka pitää sitä tukevasti pystyssä.



Olin työn touhussa eilen työhuoneessani, kun huomasin liikettä aivan ikkunan edessä olevassa männyssä: kurre oravainen esitteli mulle temppujaan!! Oravia liikkuu pihapiirissä useita, mutta muut ikkunat eivät ole näin lähellä puita kuin tämä. Ihan luksusta siis! Ilmaisia taitoesityksiä luvassa :D jos vielä vähän höystäisi pähkinöillä....



Tee siinä sitten töitä, kun ulkopuolella leikitään....:D:D

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Lepopäivän ratoksi

Tänään parkkeerasin itseni koko päiväksi parvekkeelle lekottelemaan! Muiden töiden ja työhuoneen rakentamisen takia en ole vielä jaksanut paneutua parvekkeen siivoamiseen, nyt vaan tein sänkyyn paikan lekottelulle ja jumituin siihen!



Sänkynä on isotätini vanha laveri 70-luvulta. Siinä on kaksi patjaa päällekäin, kirppisostos peitteenä ja vaihteleva kasa kirjavia tyynyjä. Se ajaa sekä sohvan että sängyn virkaa. Itikoita parvekkeelle ei juurikaan tule, mutta niiden varalta olemassa on Ikean prinsessaverho! Viime kesänä tuli nukuttua monia helleöitä rinsessaharson suojassa!



Varustuksena mulla oli kahvitermos, käsitöitä ja luettavaa! Kirjoista Anne Enrightin Valvojaiset on kirjapiirimme viimeinen teos ennen kesää. Se jäi kuitenkin armotta kakkoseksi, kun saalistin kirjastosta Kyllikki Villan kolmannen lokikirjan Myrskyssä. Ahmin nuo Villan matkakirjat aina heti kun käsiini saan! Harmi, että tämä jäi viimeiseksi, vanha rouva kuoli vuosi sitten. Uppouduin nytkin laivamatkakuvaukseen niin. että välillä piti ravistella itseään ja koota ajatuksensa maan kamaralle :D

Käsityönä Cocos-langasta virkaten tehtävä laukun alku. Kohosilmukoilla pylväiden etu- tai takakautta, siitä syntyy moinen pinta. Kyllästyin kuitenkin tähän työhön ja hain eteeni tekeleen, jossa entisestä pvl-puserosta tulee takki. Leikkasin puseron edestä auki (jälleen kerran!!), saumuroin reunat, ompelin pykäpistoja ja nyt virkkaan reunukset.



Käytän näitä neuletakkeja paljon mieluummin kuin puseroita. Poikkeavan värisellä langalla saa työhön ilmettä. Varmaan koristelen neuletta vielä muutenkin. Tämäkin työ on aloitettu viime kesänä! Talven se lepäsi ja on nyt pian valmis käytettäväksi!

perjantai 20. toukokuuta 2011

Hohhoijaa...


Missä kummassa se emäntä viipyy?? Täällä oltais jo valmiina! Riittääkö nää siämenet ny varrrmasti???




Mitenhän siinä käy, kun astuu liian isoihin saappaisiin...

tiistai 17. toukokuuta 2011

Talkoissa

Pidettiin viime viikolla veljen kanssa yhteinen siivoustalkoo vanhempiemme piharakennuksessa. Siellä on liitereiden lisäksi kesähuone, jossa olemme aikoinaan kumpikin omine kavereinemme nukkuneet. Se kulkee nimellä "kutomo", koska majailin siellä opiskeluaikoinani kangaspuitteni kanssa! Muutettuani majani ja kangaspuunikin muualle huoneesta on vuosien saatossa kertynyt aikamoinen varasto (kas kummaa!). Nyt päätimme tarttua toimeen ja tyhjentää huonetta siivousta varten. Siitä kun saa mukavan kesähuoneen nuorisolle tai vähän iäkkäämmillekin suvun jäsenille.



Kuva on ihan oikein päin, pulpetti sen sijaan hieman vinksallaan. Tätä aarretta en anna hävittää, vaikka sen rehaaminen varastosta toiseen perheen miesväkeä suuresti riemastuttaakin :D Olen itse samanlaisessa aloittanut koulutieni! Kuvanottovaiheessa huone on jo tyhjä alkutilanteeseen verrattuna!!



Takaseinällä on alusta asti komeillut isän "aarre" (??), josta en ole koskaan tykännyt! Hirvi ei ole isän itsensä metsästyssaalis, mutta seinälle se oli saatava! No, onneksi ei ole pää..... En kuulu kettutyttöihin, mutta en pidä siltikään eläinten taljoista erityisemmin... lammas on poikkeus! Aiomme veljeni kanssa ehdottaa isälle tämän seinävaatteen matkaa muuhun kohteeseen...!!



Loppuun vielä kuvia pihatalkoistamme! Emännän kukkapenkki saa asiantuntevaa hoitoa :D



Ei kaivanne selittelyjä....

maanantai 16. toukokuuta 2011

Vihertävää liikkeellä

Täällä taas! Jokin jumitti sinisukkaa viime päivät eikä päivitys oikein ole onnistunut...luultavasti tämä kevään nopea eteneminen helteineen siitepölyineen... ja lopuksi kameran liitosjohto hukassa :)

Hissukseen helteistä huolimatta on jotakin tapahtunut työhuoneessakin:


hehh...tuollainen pika-apu lampun suojaksi! Katossa oli ennestään lampunpidike, jossa oli leveä alusta ilmeisesti jonkinlaiselle kuvulle. En viitsinyt poistaa sitä, vaan kudoin pyöröpuikoilla ohuesta paperinarusta suoran "hameen", jonka poimutin yläreunasta kehikkoon sopivaksi. Alareunaan virkkasin yhden kerroksen ja samalla tein nuo roikkuvat puuhelmikoristukset. Niitä olisi voinut olla enemmänkin, mutta voihan niitä lisätä myöhemmin! Väri on luonnossa haalean sammaleen vihreä....ei tuollainen ruman epämääräinen!



Vihreää on kovasti pukannut muualtakin kuin luonnosta! Kaivoin esiin aloittamani neuleen maaliskuussa. Siitä oli tulossa "tylsä" yksivärinen takki 2o2n-neuletta. Jokin kumma päähänpisto viime vuodelta... purin osan ja vaihdoin väriä. Pikakeksintönä raidalliset yläosat - aikas mauttomat, mutta menköön! Alareunaan virkkasin mummonneliöitä ja se miellyttää enemmän!



Lankana suosikkini (pehmeytensä vuoksi!) Novitan Bambu, jonka valmistus kai on loppunut? Harmi. Väritys sitä, mitä varastostani löysin. Myös reunukset viimeistelin virkaten. Napit puuttuvat vielä.



Sisäiseen viherrykseen: kevään ekat nokkoset menossa kuivumaan sisäsaunan lauteille! Olen hurahtanut nokkoseen vuosia sitten! Korvaan sillä pinaatin ja muutenkin käytän sitä tärkeimpänä vitamiinilähteenä. Kuivaan sitä muutamia ämpärillisiä vuosittain ihan vaan viileän saunan lauteilla paperin päällä. Käytämme kesäisin suvun rantasaunaa, joten siksi hyödynnän tämän pimeähkön, kuivan tilan kesäisin näin! Nokkonenhan menettää polttokykynsä kuivuttuaan, jolloin sitä on helppo murentaa käsin teehen, sämpylöihin, lättytaikinaan...

Ja sitten loppukevennys, taas! Olkaa hyvät:


Juu... oli vähän tunkua eturiviin kotikatsomossa...